A KEREKED VITORLÁS KLUB TÖRTÉNETE

Hagyomány és fejlődés

 
 

1980

Első vitorlásszezon

A klub jogilag 1979 decemberében alakult néhány lelkes “külkeres” dolgozóval. A tényleges induláskor 1980 tavaszán mindössze egy konténer és egy famóló volt a telepen. Vásároltunk néhány kalózt, megvettük a Fergeteg nevû ötvenest, és Kuba Zoltán edzõ-telepvezetõ irányítása mellett megindult a szakosztályi élet.
Az új egyesület sok jó vitorlázót hozott, közülük a legnevesebb Fínáczy György, dr Majoross Péter és Izsák Tibor voltak.
Abban az idõben a külker vállalatok nagyon erõs cégek voltak, a Külker Sport Club a tehetõs egyesületek közé tartozott. Széles bázissal rendelkezett, tizenhat szakosztályt mûködtetve. Az egyesület fenntartói áldoztak a sportra, amit mi örömmel vettünk igénybe. A kezdeti hajóparkkal természetesen nem lehetett versenyképes szakosztályt mûködtetni, így 1980 õszén két solingot rendelt az egyesület a balatonfüredi hajógyártól. Késöbb ezeket lecseréltük minõségi versenyhajókra. Rövidesen jöttek a sikerek is. Az elsõ “külkeres” bajnokságot a Fergeteg nevû 50-es nyerte. Szinte minden évben nyert valamelyik osztályban – elsõsorban Fináczy György révén – országos bajnokságot a szakosztály, aztán már a válogatott munkájában is aktívan részt vettünk.

1982

Utánpótlás indul

A felnõttek versenyeztetésével párhuzamosan nagyon komoly utánpótlás-nevelés folyt ezekben 1982-tõl. Weöres László foglalkozott a gyerekekkel Optimist-tõl a 420-asig bezárólag. Késõbb Hankó Álmos második edzõként csatlakozott az ifjúság csapathoz. Ebben az idõben került hozzánk a Kharon motoros Földvárról.

1984

Megépült a kikötő

1984-ben megépült a kikötõ, majd négy év múlva a klubház. A telep nem került a szakosztály tulajdanába, azt változatlanul a külker vállalatok birtokolták. Õket igyekeztünk maximálisan kiszolgálni, vezetõiket meghívtuk vitorlázni, tanfolyamokat szerveztünk a dolgozók és gyermekeik részére. Évente nyolcvan-száz gyerek tanult meg itt vitorlázni. Ezeket a vitorlás oktató nyaraló táborokat a mai napig szervezi a klub nagy sikerrel.

1992- 2001

Közösségi tulajdon

A kilencvenes évek elején az átalakulás következtében a külker vállalatok jelentõs része átalakult, megszűnt. A Külker Sport Club is nehéz helyzetbe került, hiszen bázisát elvesztette. Ezért a KSC Vitorlás szakosztálya is újjászervezõdött. Elszakadt a KSC klubtól és önálló vitorlás klubbá alakult 1992-ben Külkereskedelmi Vitorlás és Szabadidõ Klub néven még némi “külkeres” támogatással. A támogatás elsõsorban abból állt, hogy a tulajdonosoktól (egykori külker vállalatok) a telepet bérelhettük és ellenszolgáltatásként némi sport szolgáltatást adtunk dolgozóiknak. Ez a konstrukció hosszú távon nem biztosította volna a klub létezését, ezért a klub tagjai meg alakították a Kereked Kft-t, amely azután több lépcsõben megvásárolta a tulajdonosoktól a telep többségi részét 1999-2001 években.